Visste du att en enda tesked kvicksilver räcker för att förgifta en medelstor svensk sjö?

Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna vi har, och kan spridas långa sträckor via luften.

Metallen kan inte brytas ned, utan ansamlas i mark, vatten och i levande organismer. Därför är det viktigt att användningen och utsläppen av kvicksilvret minskar. I Sverige gäller sedan 2009 ett generellt förbud mot att släppa ut kvicksilver och kvicksilverhaltiga varor på svenska marknaden för att minimera utsläppen till miljön.

Flera andra metaller som bly och kadmium från elavfall, kan ge allvarliga skador hos både människor och djur om de hamnar i naturen. Farligt avfall är sådant som är giftigt, fosterskadande, smittförande, cancerframkallande, frätande, miljöfarligt eller brandfarligt. I ett vanligt hushåll kan det handla om kemikalier, färger, lösningsmedel, läkemedel, batterier, elektriska produkter och växtskyddsmaterial. Oljerester, exempelvis indränkta trasor, kan självantända och sprayflaskor explodera om de står varmt. Farligt avfall måste därför sorteras och tas omhand på ett särskilt sätt. Fråga oss på VMAB om du är osäker.

Porträttbild på Farhad

Välkommen Farhad Towfighian!

Farhad Towfighian, kundservicemedarbetare på VMAB!

Porträttbild på Oscar Malm

Välkommen Oscar Malm!

Oscar Malm, ansvarig för affärsutveckling hos oss på VMAB!

Grävmaskinist_prew

Vi söker Grävmaskinist till vår återvinningsanläggning!

Har du erfarenhet av att framföra grävmaskin med grip samt även kanske kan hantera hjullastare? Tycker du om att arbeta gemensamt i grupp men också under eget ansvar? Då kan tjänsten som Grävmaskinist hos VMAB vara något för dig!

Se fler nyheter

Privat Företag