Vad har hänt med lakvattenhanteringen hos VMAB

Arbetet med att färdigställa överföringsledningen mellan lakvattendammarna och Mörrumsån är klart. Den 23 mars 2021 togs anläggningen i bruk och avledning av lakvattnet sker nu till tillståndsgiven recipient.

Lakvattenavvikelse

VMAB hade i slutet av 2020 och början av 2021 stora problem i sin lakvattenanläggning. Detta berodde på att anläggandet av en ny överföringsledning från lakvattendammarna till Mörrumsån blev försenat. Anledningen till det var problem med tillträde till en av fastigheterna som ledningen skulle korsa.

I och med problemen att anlägga den nya överföringsledningen, hade lakvatten lagrats i lakvattenanläggningen under en längre tid. Höga nivåer i dammarna i kombination med ett pumphaveri och ovanligt stor nederbörd i december 2020 till februari 2021 blev lakvattenanläggningen överfull. För att minska utbredningen av översvämningen på avfallsanläggningen och för att förhindra skador på lakvattendammarna nödpumpades lakvatten, som blandades med regnvatten och dagvatten, till tre utsläppspunkter med avledning bort från avfallsanläggningen.

Denna avvikelse i lakvattenhanteringen pågick från den 19 december 2020 till och med den 12 februari 2021. Avvikelsen har kommunicerats med tillsynsmyndigheten Miljöförbundet Blekinge Väst.

ÅTGÄRDER PÅ BÅDE KORT OCH LÅNG SIKT
I samband med att den akuta situationen uppstod sattes arbete igång med att färdigställa överföringsledningen mellan lakvattendammarna och Mörrumsån. Den 23 mars 2021 togs anläggningen i bruk. Eftersom avledning nu kan ske till tillståndsgiven recipient och kapaciteten i anläggningen är väl tilltagen bedöms det inte längre föreligga risk för någon liknande oplanerad översvämning av lakvattendammarna.

Ett arbete har också påbörjats avseende utvärdering av lakvattensystemets kapacitet samt behov av ytterligare åtgärder t ex fler dammar, ytterligare rening för att få ner innehållet av föroreningar i lakvattnet. Arbetet genomförs av en nytillsatt tjänst med externt expertstöd.

Införande av ett system för automatiserad styrning av lakvattenanläggningen har påbörjats och målsättningen är att detta ska vara på plats före utgången av 2021. Detta innebär att man kommer att ha kontinuerlig kontroll på dammnivåer, volymer och flöden.

VMAB har också genomfört en omorganisation bland annat med syfte att förstärka kompetensen och resurserna inom lakvattenområdet.

KONSEKVENSER AV HÄNDELSEN
Den samlade bedömningen genomförd av extern konsultfirma, är att den akuta åtgärden inte medfört någon negativ påverkan av betydelse på den vattenmiljö som tagit emot vattnet. Den akuta åtgärden bedöms inte heller ha medfört någon påverkan på människors hälsa.

Grävmaskinist_prew

Vi söker Grävmaskinist till vår återvinningsanläggning!

Har du erfarenhet av att framföra grävmaskin med grip samt även kanske kan hantera hjullastare? Tycker du om att arbeta gemensamt i grupp men också under eget ansvar? Då kan tjänsten som Grävmaskinist hos VMAB vara något för dig!

Ny tjänst biogas

Vi söker en Produktionschef – Biogas

Är du en lyhörd och tydlig ledare som kan bygga förtroende? Vill du ansvara för och utveckla, leda och fördela arbetet inom biogasavdelningen? Då kan tjänsten som produktionschef för biogas hos VMAB vara något för dig!

Driftstörning VMAB

Driftstörningar efter IT-attack

VMAB har drabbats av en driftstörning efter en IT-attack. Flera av våra system är påverkade.

Se fler nyheter

Privat Företag